Låna utan säkerhet

Att låna utan säkerhet betyder olika saker för många. De betyder också olika i olika sammanhang. Här går vi grundligt igenom vad lån utan säkerhet betyder. Vi jämför olika låneformer mot varandra. 

Som låntagare kan de vara klurigt att känna till vilka krav som ställs på dig vid ansökning av snabblån. En del långivare säger att dem tar kreditupplysning på dig, och andra inte. En del långivare kräver att du ska ha en fast inkomst, samtidigt som andra inte gör det. Gemensamt för sms lån, snabblån, blancolån och andra småkrediter är att en fysisk säkerhet aldrig ställs. De gör att långivaren inte kan utmäta något av dig. De kan däremot skicka din skuld till inkasso som kan skicka vidare skulden till Kronofogden för indrivning. Denna väg är verkligen hemsk och inget att rekommendera. När man tar ett lån skall givetvis en plan för att återbetalning av lånet redan vara klar.

LångivareBeloppLöptidKostnadAnsökLäs mer
1000-40001-2 mån365-1 450AnsökLäs mer
1000-45 00024 månader300-1800 krAnsökLäs mer
500 -20 0001 månad0 krAnsökLäs mer

Vad menas med säkerhet för lånet?

Några vanliga säkerheter vid lån är bostad, bil, båt eller något annat värdefullt som man kan sätta i “pant”. Det är en garanti för att din långivare kommer att få tillbaka sina pengar. Om man inte kan betala sin ränta och eventuell amortering kan banken ta säkerheten, så kallade panten. Banken säljer sedan panten och skickar eventuellt överstigande skuld belopp till dig efter långivaren dragit alla sina kostnader. Säkerhet för lån är vanligt vid bolån och billån.

Låna för att köpa säkerhet?lån utan säkerhet bild

Det går att ta ett lån som du sedan använder för att köpa en “säkerhet”. Låt oss säga att du vill låna 30.000 kronor till en ny bil. Då kommer du automatiskt att få en säkerhet i form av en bil. Samma sak skulle hända om du köper en bostad, sommarstuga eller något annat med andrahandsvärde för att få ett lån med säkerhet. Skulle du använda dig av blancolån som SMS-lån eller snabblån, så kommer du inte behöva, eller ha möjlighet att teckna en säkerhet för ditt lån. Speciellt inte om du vill låna en mindre summa pengar.

Lägre ränta med säkerhet

Skulle du ha en säkerhet när du ansöker om större lån som vid bolån eller privatlån så kan detta leda till att du får en lägre ränta. Räntan räknas nämligen ut med hjälp av flera olika faktorer. En av dem är hur stor säkerhet det är för din långivare att låna ut pengar till dig, och sedan få dem tillbaka. Har du då en säkerhet för ditt lån så finns det goda chanser att du kan förhandla om din ränta till en mindre.

Låna pengar till kontantinsats?

När man skall köpa en bostad krävs de vanligtvis en kontantinsats. De vanliga i Sverige är att man betalar 15% själv av bostadens pris. Resten, alltså 85% blir ett bostadslån. De går inte att ha ett bostadslån på hela bostadens inköpskostnad. När man köper ett boende för exempelvis 3 miljoner krävs de en kontantinsats på 450 000 kr. De är väldigt mycket pengar att spara på egen hand. Man kan därför ta privatlån och snabblån för att använda som kontantinsats till det riktiga bolånet.