Hitta lån utan UC – Förstör inte din kreditvärdighet

Att hitta lån utan UC kan vara krångligt. De finns många olika förkortningar, termer, uttryck och myter om att låna utan UC. På denna sida reder vi ut alla frågetecken. De bästa av allt, de finns bara lån som inte tar UC här!

Vad är egentligen en UC?

En UC är en kreditupplysning som är hämtad från Upplysningscentralen som det tidigare hette. De började med att upplysningscentralen bara förkortades till UC. Numera har de helt bytt namn till UC från Upplysningscentralen. En del kallar dock UC för upplysningscentralen men det är alltså precis samma sak.

LångivareBeloppLöptidKostnadAnsökLäs mer
1000-40001-2 mån365-1 450AnsökLäs mer
1000-45 00024 månader300-1800 krAnsökLäs mer
500 -20 0001 månad0 krAnsökLäs mer

Varför vill man undvika lån med UC?

Att undvika en kreditupplysning via UC gör man av flera anledningar. Den största anledning är att man inte vill försämra sin kreditvärdighet. För varje upplysning som beställs hos UC försämras kreditvärdigheten under 12 månader. De är väldigt lite men märkbart. Banker och andra aktörer kan även se att du tagit ett sms lån om långivaren tagit en UC. Det kan göra de svårare att få nästa mikrolån. Att få bolån och andra större lån kan vara svårare om man har många UC ansökningar på sig.UC, upplysningscentralen, kreditupplysning

Hur gör långivarna som inte tar UC?

Enligt lag måste alla som ger ut lån och krediter göra en kreditbedömning av en låntagare eller kredittagare. Detta kallas i folkmun för kreditupplysning. De är många som förknippar lån utan uc med lån utan kreditupplysning. Detta är felaktigt. En långivare som erbjuder lån utan UC gör sin kreditupplysning från något annat företag än just UC. Vanligtvis tar dessa långivare sin kreditupplysning via Creditsafe, Bisnode, Sergel och Decidas. Långivaren får samma info från dessa kreditupplysningsföretag som om de hade gjort den från UC. De ser bland annat inkomst, lån och betalningsanmärkningar. Skillnaden är att Creditsafe och dessa kreditupplysningsföretag inte sparar förfrågan. De innebär att ingen ser att man fått en upplysning på sig via Creditsafe.

När man skall ta ett större lån som ett bolån görs alltid en UC. De innebär att banken inte kommer se att man tagit smslån om man använt sig av lån utan uc. Om man däremot skulle ha tagit ett snabblån från en långivare som tagit UC kan detta göra att banken vägrar ställa ut bolånet.